Nie tylko czekolada – o dodatkach i ciastkach do kawy
Wiele osób przywykło do spożywania kawy do śniadania albo na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym złego, bo kawa za sprawą znajdującej się...
Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?
Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich żywotność....
Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?
W zupie, w sałatce, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno...
Superfood po polsku
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny....
Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień
Piekarnia Pochopień - tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był...
Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce...
Domowe kiszonki – praktyczny sposób na konserwowanie żywności
Kiszonki są tak głęboko związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, rzadko napotykany w innych częściach świata. Lecz domowe kiszonki...
Zamienniki kapsułek do Dolce Gusto
Ekspresy do kawy z systemem Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się w pejzaż polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale...
Zapisz się na kurs gotowania i poznawaj tajniki kuchni
Własnoręczne przygotowanie potraw we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest zwłaszcza redukcja wydatków – stołowanie się u siebie bywa na ogół dużo...