Nie tylko czekolada – o dodatkach i ciastkach do kawy

Jeśli szukasz włoskich słodyczy, koniecznie wejdź na cafessima.pl.

Wiele osób przywykło do spożywania kawy do śniadania albo na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym złego, bo kawa za sprawą znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią stawić czoło naszym obowiązkom. Często ignorujemy to, że kawa połączona z przeróżnymi dodatkami przekształca się w aromatyczny rarytas, przy którym można się rozluźnić po napiętym dniu w pracy. Jakie więc słodkości i ciasta dobrze pasują do kawy?

Słodycze do kawy, które wzmacniają walory smakowe tego napoju

Z kawą, przede wszystkim jeżeli lubimy spożywać ją bez dodatku mleka i bez cukru, świetnie łączą się przysmaki, które równoważą jej cierpki smak. To przykładowo:
cynamonowe ciasta – polecamy szarlotki czy słodkie cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ta przyprawa świetnie uwydatnia smak kawy (można ją dodać także bezpośrednio do napoju, np. posypać nią puszystą piankę naszej mokki);
czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to zestawienie, które oczaruje nawet tych najbardziej kapryśnych. Oczywiście radzimy wybierać czekoladę najlepszej jakości z małą zawartością tłuszczu i cukru oraz odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (minimalnie 70%). Dobre tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym trzaśnięciu gdy się ją łamie;
nugaty – pyszny deser sporządzany z ubitych białek jaj i miodu, które łączy się z prażonymi orzechami (całymi albo siekanymi), niekiedy z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny frykas, który w Europie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji i w Hiszpanii. Tam również wytwarza się najlepsze słodycze tego typu;
desery z toffi, karmelem i miodem – krówki, holenderskie stroopwafle lub sezamki – te słodycze perfekcyjnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą lektura
orzechy, migdały i orzechoweciastka – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, smakowite muffinki z ich dodatkiem lub lekkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, z pewnością będziemy wniebowzięci tym smakiem. Trzeba jednakże pamiętać, iż orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak zalecamy jeść je z umiarem;
kruche ciastka – np. biszkopty, ciastka owsiane i herbatniki, a więc wszystko, co da się zamoczyć w ciemnym napoju.

Nasze dane adresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]