Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Jeśli chcesz zamówić zdrową żywność ekologiczną, koniecznie odwiedź ten adres.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Ale razem z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – znikoma zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

Żeby dany produkt dostępny w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez uprawnione do tego laboratoria. Główną jednakże cechą spożywczych wyrobów eko jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania warzywa i owoce kultywowano z zachowaniem kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zatruwają wody powierzchniowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami często są przyczyną śmierci pożytecznych pszczół. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa mają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Jak powinna być oznaczona zdrowa żywność ekologiczna?

Żywność eko jest poddawana nieprzerwanemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też w czasie przewozu oraz składowania. Co istotne, jeśli produkt spełnia kryteria, jego wytwórca oprócz rutynowych informacji m.in. o warunkach składowania, wadze netto, kraju produkcji ingredientów, kaloryczności i terminie trwałości, musi też obowiązkowo wskazać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli liść ułożony z gwiazdek. Szukając żywności ekologicznej trzeba zatem czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]