
Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?
Znajdź ogórki kiszone w worku.
W zupie, w sałatce, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bowiem kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.
Jak urozmaicić walory smakowe kiszonych ogórków
Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest dość łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą i pozostawia się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, aczkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić również różnymi dodatkami, np. kawałkami chrzanu, gorczycą bądź liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, by samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może magazynować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach z rączką czy też w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego należy jeść kiszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, bo razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziałują na ich florę, wspomagając tym samym proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę E, A i C, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych istotnych dla właściwego działania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, fosfor czy mangan. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu warzyw, tylko użyć jej do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w miarę kiszenia mikroelementy przechodzą po trosze do soku. Warto jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]