Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one również apetyt i stanowią ochronę w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]