Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Potrzebujesz soli himalajskiej różowej? Sprawdź superbutelki.pl.

Związkiem chemicznym koniecznym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto ich używać w kuchni?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie podbija smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. magnez, żelazo czy selen, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest cennym źródłem cynku, wapnia czy potasu, a więc składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]